De uitdaging van de online sollicitatie: 5 tips voor een goed intakegesprek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Het voeren van een intakegesprek is lang niet voor iedereen dagelijks werk, en al zeker niet voor de sollicitant zelf. In een normaal situatie vinden veel mensen het al lastig om een intakegesprek (interview) te voeren, maar in de tijd van online is dat helemaal lastig.

De roots van Yunga lagen in de bemiddeling van communicatiespecialisten. Daardoor is in het verleden veel expertise op dat gebied opgebouwd en zijn wij meer dan de gemiddelde bemiddelaar in staat de kandidaat goed te begeleiden.

Een van de Yunga partners heeft veel ervaring als mediatrainer en zal als het nodig is aanvullende ondersteuning bieden.

Maar eerst de gewone tips.

  1. Ook als een interview online plaatsvindt is dit de enige kans om een goede eerste indruk te maken. Dit is niet anders dan een live-interview. Zorg er dan ook voor dat je presentatie op orde is, en verschijn in beeld zoals je ook bij een live-interview zou verschijnen. Correct gekleed voor de rol en verzorgd qua uiterlijk.
  2. De goede werking van de technische faciliteiten is essentieel. Niets is zo storend als een haperende beeldverbinding, en slecht geluid. Zorg ervoor dat de techniek in orde is.
  3. Geef de interviewer rust om naar te kijken. Het gaat om jou, dus zorg dat er geen kinderen, dieren, partners of pakjesbezorgers voor afleiding zorgen. Zorg ook dat er voldoende licht op je gezicht valt en dat de achtergrond neutraal is.
  4. Praat duidelijk, niet te snel en beweeg niet te veel met je hoofd.
  5. Waar je tijdens online werk bezig kan zijn met van alles en nog wat en dus heen en weer kunt kijken, naar andere schermen of het toetsenbord, is bij een interview de interactie tussen jou en de interviewer het enige dat telt. Maak dus als je praat en als je luistert oogcontact. Dat doe je niet door naar het scherm te kijken, maar door naar de camera te kijken. Alleen dan kijkt de interviewer jou in de ogen.

Met deze tips kom je al een heel eind.

Voorafgaand aan een intakegesprek zal een van de partners van Yunga altijd eerst een videogesprek met je voeren. Daar geven we in het gesprek waar nodig meer tips, en gaan we iets dieper in op de job en op jouw skills, zodat je inhoudelijk qua gesprek ook al een goede voorbereiding hebt en met vertrouwen het gesprek in kunt gaan.

Denk eraan: Je belangrijkste concurrent ben je zelf.