Onderzoek: Nederland is de Europese kampioen thuiswerken

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nederlanders werken het meeste thuis van alle Europeanen. Ongeveer 15% van de kantoorwerkers deed dat vóór de corona-uitbraak al regelmatig. In andere landen gaat het vaak om minder dan 6%. Dat blijkt uit een onderzoek dat Colliers International heeft gehouden onder 500 werkgevers.

Thuiswerken werd dit jaar ineens de norm. Sommige Nederlanders zijn sinds de corona-uitbraak niet meer op kantoor geweest, anderen gingen in de zomer weer af en toe naar het werk. Nu de tweede golf in volle gang is, zijn de kantoren weer voor een groot deel leeg. Een volledige terugkeer lijkt pas mogelijk wanneer een deel

van de bevolking gevaccineerd is. In het begin waren er vooral positieve geluiden over het thuiswerken te horen. Nu komen ook de nadelen ervan steeds meer naar boven. Niet iedereen heeft een rustige en goede werkplek, het leuke van virtueel vergaderen is er inmiddels wel af en veel werkenden missen hun collega’s en de binding met het bedrijf. Daarom denken veel bedrijven inmiddels na over een nieuwe huisvestingsstrategie met de ideale mix tussen werken op kantoor, vanuit huis, bij de klant, in een flexkantoor of bijvoorbeeld een hotel. Het zogeheten hybride werken.

Maandag drukste dag

Aan het begin van de corona-uitbraak lanceerde Colliers de thuiswerkcalculator. Inmiddels hebben bijna 500 bedrijven hun verwachtingen gedeeld over het thuiswerken in de toekomst. Zij schatten in dat medewerkers 27% meer vanuit huis gaan werken dan in het pre-coronatijdperk. Op basis van een gemiddelde werkweek van 32 uur is dat ongeveer één werkdag meer.  

Uit de calculator blijkt dat maandag is nu de drukste dag op kantoor en is 72% van de werkplekken bezet. Op korte afstand volgen de dinsdag en de donderdag. Vrijdag is met 52% bezetting met afstand het rustigst. Als medewerkers nog massaler op woensdag en vrijdag op afstand gaan werken, dan daalt de drukte op maandag nauwelijks en kunnen organisaties weinig ruimte besparen. Er kan een potentiële besparing gerealiseerd worden als bedrijven actief gaan sturen op de spreiding van hun medewerkers. Dat kan bijvoorbeeld door in shifts te werken, teamdagen in te roosteren of gebruik te maken van een reserveringsapp met een maximale capaciteit per dag.

Kantoor wordt ontmoetingsplek

Twintig procent meer thuiswerken staat niet gelijk aan twintig procent minder benodigde kantoorruimte. Als thuiswerken toeneemt, dan wordt het huis meer een concentratiewerkplek en het kantoor een omgeving voor ontmoeting en samenwerking. Daarvoor is meer ruimte nodig dan alleen een bureau. Het vraagt om vergaderzalen, brainstormruimtes of zelfs een loungebar. “Pas als iedereen is gevaccineerd en medewerkers weer welkom zijn op kantoor, kunnen bedrijven een nieuwe huisvestingstrategie opstellen,” zegt Dré van Leeuwen, hoofd kantorenvastgoed van Colliers. “Pas eind 2021 is duidelijk wat het effect gaat zijn van de nieuwe balans tussen werken op kantoor, thuis en op andere plekken.