Loonstrookje 2021: bruto €80.000 iets meer dan 1% voordeel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Onzekere factoren die voor verschillen kunnen zorgen zijn loons-verhogingen die worden toegekend door werkgevers en de mate waarin pensioenpremies worden verhoogd. Het loonstrookje ziet er dankzij lastenverlichtingen die het kabinet doorvoert vanaf januari 2021 wat positiever uit. Het loonstrookje van 2021 ziet er gunstiger uit door belastingverlagingen. Werknemers met een modaal salaris zien de sterkste netto stijging, aldus het ministerie van Sociale Zaken. 

Werkenden houden, afhankelijk van hun inkomen, tot ruim 2 procent meer over. Dat melden minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Kamer. Mensen met een modaal inkomen (35.000 euro bruto per jaar) gaan er het meest op vooruit. Naarmate het salaris stijgt, neemt het voordeel af, tot circa 1 procent bij een drie keer modaal inkomen.In de onderstaande tabel is weergegeven hoe groot het netto voordeel is procentueel gezien bij een bepaald bruto inkomen.

Gunstig voor middeninkomens

Het kabinet verlaagt het belastingtarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting in 2021 met 0,25 procentpunt naar 37,10 procent. Tegelijk gaan de arbeidskorting en algemene heffingskorting omhoog. Dit zijn bedragen die in aftrek worden gebracht op de te betalen belasting. Deze zijn maatregelen zijn vooral voor lage en middeninkomens gunstig.