Personeelstekort bedreigt maakindustrie: ‘Duizenden onvervulbare vacatures’

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Installatiebedrijven, metaalproducenten of fabrikanten van machines. De Nederlandse technologische maakindustrie doet het goed, zegt ING in een rapport. In de afgelopen vijf jaar groeide het aandeel van de sector in de Nederlandse economie met zo’n 5 procent per jaar. En die groei kan doorzetten, verwacht ING.

Maar zoals bij zo’n beetje alle sectoren, ligt er een belangrijke bedreiging op de loer: de arbeidsmarkt is krapper dan ooit. En dat lijkt er niet minder op te worden de komende tijd. In 2026 zouden er tussen de 15.000 en 20.000 ‘niet te vervullen’ vacatures voor technici zijn, zeggen de economen.

Vooruitgang

Wil de sector blijven bloeien, dan moet de arbeidsproductiviteit omhoog en zal er efficiënter gewerkt moeten worden. Investeren in technologische vooruitgang is daarom cruciaal, aldus ING.

Bij het digitaliseren van processen zou er veel te winnen zijn, net als in het opleiden van personeel. Maar ook door gebruik te maken van data en samenwerking tussen bedrijven in de keten kan er geïnvesteerd worden in technologische vooruitgang.